Steam, Çin’ de banlanmış gibi görünüyor !
TheGamer isimli haber sitesinin yayımladığı bir rapora göre, Steam Global, Çin’ de şuan için yasaklanmış gibi görünüyor. Çindeki oyuncuların yalnızca 103 oyundan oluşan sınırlı bir kitaplığı erişim hakkı sunan ülkede Steam’in yalnızca Çince sürümüne girebiliyorlar fakat çok sınırlı bir oyun kütüphanesine sahipler.
Daha önce de verdiği bilgilerle güvenebileceğimiz veri madencisi Ricky Owens ( iFireMonkey) yasağı önce fark eden insanlardan birisi oldu.
Çin’de engellenen web siteleri listesinde Steam gibi görünen bir ekran görüntüsünü tweetledi.
Çin’de bir sitenin engellenip engellenmediğini kontrol eden Compareitech aracını kullanarak bunu kendimiz de doğrulamaya çalıştık. Siteye “store.steampowered.com” girildiğinde, araç Steam’ in ülkenin her yerinde engellendiğini gösteriyor – “store.steamchina.com” için olduğu gibi, ancak araç alan adının hala kullanılabilir olduğunu da söyleyelim.
İlgili tweetlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
The website domain for Steam has been blocked in China ~8 hours ago. pic.twitter.com/sBQkHQ6eWS
— 🎄 Santa Ricky (@_FireMonkey) December 25, 2021
Basically, Steam is blocked in China pic.twitter.com/552bej6vqA
— 🎄 Santa Ricky (@_FireMonkey) December 25, 2021
- Yasak, Çinli oyuncuların yalnızca bu yıl geçtiğimiz Şubat ayında piyasaya sürülen Steam China sürümüne erişimini sağlıyor.
Sadece Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) ve Dota 2 olmak üzere çok daha az oyuna sahip olmanın yanı sıra Steam China, Steam Workshop, Topluluk Pazarı, tartışma forumları ve Steam’ deki kullanıcıların güncel yayınlarını, oyunlardan aldıkları son ekran görüntülerini, topluluk yapımı oyun kılavuzlarını ve daha birazcık daha fazlasını gösteren etkinlik bölümü de bulunuyor ancak sadece Çin içerisinde geçerliliği var.
Çin’in Steam Global üzerinde uyguladığı güçlü yasağı, ülkenin oyun oynamak için harcadığı bir zamanı tam ortadan ikiye bölerek bitirmenin kolay ve can sıkıcı bir yolu olarak görebiliriz diye düşünüyorum.
Temmuz ayında Tencent, Çin’in çocukların gece geç saatlerde oyun oynamasını önlemek için belirlediği 22.00’de sokağa çıkma yasağına uymalarını sağlamak için çocukların yüzlerini tarayan bir yüz tanıma teknolojisini kullanıma sunmuştu.
Sadece bir ay sonra Çin, reşit olmayanların haftada üç saatten fazla oyun oynamasını kısıtlayan yeni bir kural uygulamaya koydu. Çin daha sonra Fortnite’ı yasakladı, Fortnite daha önce de bildiğimiz gibi Çin’ in sıkı kurallarına uyacak şekillerde düzenlenmişti. Bu da işe yaramamış gibi görünüyor.
Bu ve bunun gibi daha çok habere ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.