Microsoft, Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın alıyor
Microsoft, Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo’nun sorunlu yayıncısı Activision’ı satın alıyor. Anlaşma, Activision’a 68,7 milyar dolar değerinde olacak ki bu, Microsoft’un 2016’da LinkedIn’i satın almak için ödediği 26 milyar doların çok üzerinde. Bu, Microsoft’un oyun alanındaki en büyük itici gücü ve şirket, onun “gelir bakımından Tencent’in ardından üçüncü en büyük oyun şirketi olacağını” söylüyor. ve Sony”, anlaşma kapandığında.
Microsoft, anlaşma kapandıktan sonra Activision’ın birçok oyununu Xbox Game Pass’e eklemeyi planlıyor. Activision’ın satın alınmasıyla birlikte Microsoft, yakında Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty ve Candy Crush gibi franchise’ları yayınlayacak. Microsoft’un oyun CEO’su Phil Spencer, “Yakında, Xbox Game Pass ve PC Game Pass içinde, Activision Blizzard’ın inanılmaz kataloğundan hem yeni başlıklar hem de oyunlar olan mümkün olduğunca çok Activision Blizzard oyunu sunacağız” diyor.
Microsoft, abonelik hizmetini artırmak için stüdyolar satın almaya devam ederken, Xbox Game Pass artık 25 milyon aboneye sahip.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, “Oyuncuları ve yaratıcıları ilk sıraya koyan ve oyunu güvenli, kapsayıcı ve herkes için erişilebilir kılan yeni bir oyun çağını başlatmak için birinci sınıf içeriğe, topluluğa ve buluta derinden yatırım yapıyoruz” diyor.
Microsoft’un anlaşması, Activision Blizzard’a karşı aylarca süren cinsel taciz iddialarının ardından geldi. Geçen Temmuz, California Adil İstihdam ve Barınma Departmanı (DFEH), “sürekli cinsel taciz” kültürünü teşvik ettiği için Activision Blizzard’a dava açtı. O zamandan beri daha fazla çalışan daha fazla cinsel suistimal iddiasıyla öne çıktı ve şirket Eylül ayında ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu ile 18 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya itiraz ediliyor ve raporlar, geçen Temmuz ayından bu yana yaklaşık 40 Activision Blizzard çalışanının şirketten “çıktığını” bildirdi.
Microsoft, bu sorunları çözmeye nasıl yaklaşacağını tam olarak detaylandırmıyor ve şirket, Bobby Kotick’in şimdilik Activision Blizzard’ın CEO’su olarak hizmet vermeye devam edeceğini söylüyor. Yine de, anlaşma tamamen kapatıldıktan ve Microsoft’a geçiş döneminden sonra Kotick kalmayacak gibi görünüyor. Eskiden Microsoft’ta oyun başkanı olan Spencer, şimdi Microsoft Gaming’in CEO’su ve şirket, Activision Blizzard işinin doğrudan Spencer’a rapor vereceğini söylüyor.
Spencer, “Bir şirket olarak Microsoft, hem çalışanlar hem de oyuncular arasında oyunun her alanına dahil olma yolculuğumuza kendini adamıştır” diyor. “Bireysel stüdyo kültürlerine derinden değer veriyoruz. Ayrıca, yaratıcı başarı ve özerkliğin, her insana haysiyet ve saygıyla davranmakla el ele gittiğine inanıyoruz. Tüm ekipleri ve tüm liderleri bu taahhütte tutuyoruz. Proaktif katılım kültürümüzü Activision Blizzard’daki harika ekipleri de kapsayacak şekilde genişletmek için sabırsızlanıyoruz.”
Microsoft’un devasa Activision Blizzard anlaşması, şirketin Bethesda’yı (ZeniMax Media) 7,5 milyar dolara satın almasından yaklaşık bir yıl sonra geldi. O zamanlar bu satın alma, şirketin birinci taraf Xbox oyun stüdyolarını toplam 23’e çıkardı ve Xbox Game Pass için büyük bir destek olarak görüldü.
Microsoft şimdi Activision Blizzard anlaşmasının “2023 mali yılında kapanmasını” bekliyor, bu da bu anlaşmanın 18 aya kadar onaylanmayabileceği anlamına geliyor. Bu, bir anlaşmanın sonuçlanması için uzun bir süre, ancak Activision Blizzard, Microsoft için düzenleyici onayı daha karmaşık hale getirebilecek bir dizi pazarda faaliyet gösteriyor.
Daha fazla detay için resmi sayfasına bakabilirsiniz.
–PlayStation Now, Ocak 2022’de ki Yeni Oyunları Açıklandı
Bu tarz içerikler için DİĞER kategorimizi ziyaret edebilirsiniz